Ebben a bejegyzésben vérkomoly dolgokról esik majd szó. Körbejárjuk, hogy hogyan ismerjük fel az öregedés jeleit a bőrön, hogyan válasszunk szakembert, illetve otthon mit tehetünk az idő kerekének lassításáért. A bejegyzés kissé hosszú lesz, de remélem cserébe sok új információt tartalmaz számodra.

A bőr mindenki esetében másképp öregszik, ezáltal az öregedés jelei rendkívül különbözőek lehetnek. De mik is valójában az öregedés látható jelei?

  1. A szárazabb bőr miatt megjelenő finom vonalak (szarkalábak a szem körül, az ajkak körül)
  2. Később mélyebb ráncok (homlokon, szemöldökök között, a nyakon, a fülek előtt)
  3. Tág pórusok, mitesszerek megjelenése (főleg az orr melletti és az orca részen)
  4. A bőr ödémás lesz (elsősorban a szemek körül)
  5. Rugalmatlanná válik a bőr (ha összecsíped, akkor nehezen nyeri vissza az eredeti alakját, kelt tészta szerű lesz)
  6. Érzékennyé, esetleg rozaceássá válik a bőr
  7. Pigmentfoltok jelennek meg rajta (májfoltok, szeplők formájában)
  8. Szőrnövési rendellenességek alakulnak ki (ajkak fölött, állon, fülek előtt, nyakon)

Nézzük meg azt is, hogy milyen tényezők hatnak erre a folyamatra. Lássuk a TOP 10 tényezőt:

  1. Elsőszámú közellenség a napfény, vagyis pontosan az UV fény. Aki sokat tartózkodik a napon, annak bizony előbb ráncosodik a bőrre. Ennek megelőzésére már legkésőbb 30 éves kortól kötelező a fényvédő használata kora tavasztól kezdve. Kaphatóak fényvédős nappali krémek, alapozók, érdemes bevetni őket!
  2. Elcsépelt, de jól ismert tény a dohányzás bőröregítő hatása. Az is veszélyben van, aki dohányfüstös levegőben tölt el huzamosabb időt!
  3. Egyre több időt töltünk számítógép, mobil telefon képernyő előtt, amely kék fényt sugároz. Ez komoly hatással van a bőrre!
  4. Nem szabad megfeledkezni a stresszről sem. Ilyenkor az izmok feszesek, összeugranak, ami az ereket elnyomja, így a bőr nem jut elég friss oxigénhez.
  5. A kor előrehaladtával felborul a hormonok egyensúlya. Nőknél az aktív időszakban az ösztrogénből van valamivel több, az idő múlásával pedig az androgén hormon hatások érvényesülnek inkább. Ez okozza az idősebb korban megjelenő pattanásokat, bőrtisztátlanságokat és a fokozott szőrösödést is.
  6. A vitaminok rendkívül fontos szerepet játszanak a bőr fiatalon tartásában. Minimum programként ajánlott a C,D és E vitaminok szedése és minél több antioxidáns fogyasztása.
  7. Az alvás mennyisége és minősége sem elhanyagolható tényezők! A pihentető, nyugodt alvás csodákra képes.
  8. A mozgás fontosságáról sok helyen beszélnek. Nem csak a testsúlyunk miatt érdemes mozogni, hanem a bőr is hálás érte, hiszen így folyamatos a nyirokkeringés, a szervezet nem tart felesleges vizet vissza. Ennek hiányában ödémák jelenhetnek meg test szerte, az arcon a szemek alatti „táskák” jelzik a nyirokkeringés lelassulást. Még szerencse, hogy masszázzsal tudunk ezen segíteni J
  9. Az emésztésünket és anyagcserénket is érdemes rendezni a szép, fiatalos bőr kedvéért. Bizony 35 év felett már oda kell figyelni a minél kevesebb cukor és liszt fogyasztásra is.
  10. A legfontosabb pedig, hogy az öregedés mindenkivel megtörténik. Késleltetni és szebbé tenni tudjuk megfelelő odafigyeléssel, de elkerülni nem. Fogadjuk el hát a korunkat és élvezzük az azzal járó tudást, bölcsességet!

+1 Ez a pont a személyes kedvencem: nagyon fontosnak tartom, hogy kikkel vesszük körül magunkat. Szánunk e időt magunkra, megtaláljuk e a mindennapok rohanásában is a szépséget. Tudunk e hálásak lenni, értékeljük e az apró dolgokat. Élvezzük e, hogy család vesz körül bennünket, hogy vannak barátaink. Hogy időnként eljutunk színházba, moziba vagy hazafelé jut időnk egy kis sétára, céltalan nézelődésre. Hogy nem zajnak halljuk a madárcsicsergést, a gyerekeink aznapi élménybeszámolóját. Ha bele tudunk simulni az életünkbe és akarjuk, hogy a szép dolgok kerüljenek túlsúlyba, akkor az öregedéssel is könnyebb szembenéznünk.

Teendők, ha felfedezed magadon az első figyelmeztető jeleket:

Az első és legfontosabb teendő nem a kétségbeesés, hanem keress egy olyan kozmetikust, akinek szaktudásában megbízol és a személyisége is kedvedre való. Olyat, akinek elfogadod a tanácsait. Az anti-agingre az időn kívül pénzt is kell szánni. Soha ne bízz olyan kozmetikusban, aki azonnali eredményeket garantál! Ezt arcfiatalításnak hívjuk, aminek hatása addig tart, amíg hazaérsz, utána pedig ugyanaz az arc köszön vissza rád a tükörből, aki a kezelés előtt voltál. A lelkiismeretes kozmetikus hosszú távú hatást ígér, amit rendszeres bőrápolással lehet elérni, ez a bőrfiatalítás. Értsd ezalatt azt, hogy rendszeres időközönként kozmetikai kezeléseket kell igénybe venni és kiegészíteni azt otthoni ápolással és étrendkiegészítőkkel. Csak így várható el a kívánt hatás.

A következő, sajnos nem magától értetődő teendő, hogy használni is kell otthon a megvásárolt kozmetikumokat. A kozmetikus teljes körű támogatást tud nyújtani abban, hogy melyik évszakban és napszakban mit használj, milyen sorrendben, mennyiségben. Általános szabály, hogy a kozmetikumokat 3 havonta (azaz évszakonként) lecseréljük új fajtára. Ha belegondolunk, ez érthető is, hiszen mást igényel a bőrünk nyáron a melegben, amikor süt a nap és izzadunk, mint télen, amikor a nap nagy részét fűtött szobában töltjük. A gyártók is úgy tervezik a kiszereléseket, hogy nagyjából ennyi időre legyen elég egy megvásárolt kozmetikum.

A fent felsorolt tényezők közül amennyit csak tudsz, iktass ki az életedből.

Íme néhány konkrét tipp az arcbőr ápoláshoz:

Bőrtisztító arctej és peeling rendszeres használatával távolítsd el az elhalt hámsejteket. Ez serkenti a bőr regenerálódását, megelőzi a tisztátalanságok kialakulását és felfrissíti a bőrt.

Használj hetente egyszer arcmaszkot – hidratáló és feszesítő hatóanyagokkal. Fontos, hogy ez krém állagú maszk legyen, ne lehúzható. Az ilyen típusú maszkok nyújtják a bőrt, és szőrnövési rendellenességet okozhatnak!

Nappali krém – Keresd meg bőrtípusodnak megfelelő ápolót, szívesen segítek ebben. Ez megköti a nedvességet, valamint csökkenti a ráncokat és kisimítja a bőrt. Az UV-védelemmel ellátott termékek kiválóak a további károsodások elkerülése érdekében.

Éjszakai krém – Fontos, hogy éjszakai ápoló felépítő anyagokat tartalmazzon a megfelelő regenerálódás érdekében. Ezeknek a krémeknek az állaga mindig nehezebb a nappali krémekénél. Lehetőség szerint ne használd éjszakára a nappali krémedet, mert ma már szinte alig van nappali krém fényvédő nélkül, ez pedig éjszakára felesleges terhelés a bőrnek.

Testmozgás és sport – A mozgás serkenti a vér- és nyirokkeringést, így a bőr frissebbnek tűnik.

Ha tetszenek a fent leírtak és szeretnél bejelentkezni hozzám, akkor kérj időpontot telefonon: +3630939163. Beléphetsz az online időpont foglaló rendszerbe is, ahol a nap bármelyik szakában bárhonnan kérhetsz időpontot!

Telefonszám

Nyitvatartás

 10.00-20.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lépj be az online időpontfoglaló rendszerbe a szabad időpontokért!

0 Shares