A természet úgy alkotta meg a bőrünket, hogy természetes módon tudjon védekezni a nap káros ultraibolya sugárzása ellen. Akárhogyan is igyekszünk, mindig marad olyan testrészünk, amelyet nem sikerül elfedni a napsugarak elől. Az emberi szervezet képes védekező mechanizmust indítani, hogy megvédje a bőr mélyebb rétegeit a nap káros sugarai ellen. Ha ez a folyamat nem menne végbe, akkor visszafordíthatatlan bőrkárosodást szenvednénk. Ezt a folyamatot lánykori nevén melanogenezisnek nevezük.

A melanin pigment határozza meg a bőrünk, a hajunk és a szemünk természetes színét. Kulcsfontosságú szerepe van a bőr védelmében az UV-sugarakkal szemben, ugyanis a sejtek genetikai állományát óvja.

Az öregedés egyik korai jele is lehet…

Bizonyos tényezők hatására (genetikai faktorok, hormonális hatások, betegségek, öregedés, akár bőrsérülések) a melanin termelő sejtek számában és működésében változás állhat be. Ennek következtében pedig a pigment egyenetlenül oszlik el a bőrben, így kialakulnak a barna foltok.

A foltok elsősorban az arcon és a kézfejen jellemzőek és a nők mintegy 30 százaléka lehet érintett. Ez elég sok, igaz? Ha úgy nézzük, minden harmadik nő küzd a pigmentfoltokkal…  Ráadásul a ráncok és a bőr megereszkedése mellett ez a harmadik leggyakoribb tünet, amelyet az öregedés jeleként értékelhetünk!

A foltok elsősorban esztétikai szempontból zavaróak, de ha megjelentek, a napfény további hatására sötétedhetnek.

Típusai

■ Hormonális hatásra keletkező foltok: A terhes nők többségénél megfigyelhető, általában szimmetrikusan jelentkezhet. A barnás, éles szélű, szabálytalan alakú, kisebb-nagyobb elszíneződések elsősorban a felső ajak felett, a homlokon, vagy az arccsonton fordulhatnak elő. Okozhatja fogamzásgátló tabletta szedése is. A halványítással érdemes megvárni a szoptatás végét, ugyanis szerencsés esetben beavatkozás nélkül is elmúlnak a foltok.

Endokrinológiai betegségek: például a pajzsmirigy túlzott aktivitása is eredményezhet az arcon megjelenő hiperpigmentációt.

■ Napsütés következményeként a napfénynek kitett testtájakon alakulnak ki, elsősorban az arcon, a kézen és a karon jelennek meg. Sokféle alakúak és méretűek lehetnek, vannak halványak, de sötétebbek is lehetnek

■ Bőrsérülés gyógyulása vagy gyulladásos folyamatokat követően gyakran láthatunk maradványként barnás, lapos elszíneződést. Ez gyakran megfigyelhető pattanásos panasszal küzdőknél. Előidézhetik kozmetikai kezelések, lézeres kezelés, vagy kémiai hámlasztás is, ezért nagyon fontos bizonyos kezelések után betartani a kozmetikus ajánlását a fényvédelemre vonatkozóan! Mellesleg legalább tavasztól őszig mindenkinek kötelező a fényvédelem!

Sajnos kimondható, hogy azok biztosan számíthatnak pigmentfoltokra, akik világos bőrűek, de sok időt töltenek a napon, illetve gyakran járnak szoláriumba.

Vannak olyan vegyi anyagok (növényi nedvek, a parfümök illatanyagai, pl. bergamott), amelyek a fény hatására olyan gyulladásos bőrreakciót váltanak ki, amelyek pigmentfoltot hagynak hátra.

A tudatos fényvédelem a kulcs mindenhez!

A pigmentfoltokkal kapcsolatban a leghasznosabb tanács, hogy próbáljuk megelőzni őket! Kialakulásuk esetén összetett hátterük miatt komoly kihívással állunk szemben. A megelőzésben, illetve a kezelés során is a tudatos fényvédelemé a kiemelkedő szerep.

A pigmentfolt kezelésre számos módszer létezik. A Janssen által kínált csodálatos hatóanyagok a természetben is megtalálhatóak. A tiszta C-vitamin gátolja a melanin képződését, a fehér eperfa kivonata halványít, a chilei boldófa kérge pedig gátolja a tirozináz enzim termelődését, amely a melanin termelődésért felelős.

A szalonkezelés mellett hatékony otthoni ápoló termékek is rendelkezésünkre állnak. A pigmentfolt kezelésnél még inkább fontos a vendég otthoni aktív közreműködése!

Olvasd el a szalonban végzett kezelés lépéseit itt!

A te bőröd is pigmentfoltos és eleged van belőle? Jelentkezz be kezelésre most!

 

Telefonszám

Nyitvatartás

 10.00-20.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lépj be az online időpontfoglaló rendszerbe a szabad időpontokért!

2 Shares