A bőr bonyolult, intelligens önszabályozó rendszer, mindig tudja, hogy mi a feladata. Ismerjük meg!

A bőr számtalan funkciójának zavartalan működését egy jól összehangolt, intelligensen működő önszabályozó rendszer biztosítja. Folyamatosan monitorozza a környezetét, majd a kapott jelzések alapján informálja a szervezetet a külvilágban lévő potenciális veszélyforrásokról.

Lássuk, hogy mik ezek a létfontosságú feladatok, amiket ellát a bőrünk:

  • mechanikai védelem
  • barrierfunkció
  • fényvédelem
  • immunológiai védelem
  • hidrolipid film (savköpeny)
  • hőszabályozás
  • felszívás, energiatermelés és raktározás, kiválasztás
  • érzékelés

Mechanikai védelem

A bőrünk számos fizikai hatással (nyomás, ütés, horzsolás) szemben nyújt hatékony védelmet. Állandó megújulásra képes. A bőr elsőként kerül kapcsolatba a külső környezettel, és védi ki annak esetleges káros hatásait.

Barrier (gát) funkció

A barrier funkciót az elszarusodott hámsejtek és a lipidek adják. Ezek az anyagok szemléletesen kifejezve úgy viselkednek, mint a malter az építkezésen. Kitöltik a hámsejtek (“a téglák”) közötti réseket, és cementként összetartják a hámsejteket. Így tulajdonképpen átjárhatatlanok lesznek az oda nem illő anyagok számára. A barrier fő feladata a víz- és lipidtartalom meghatározott arányának fenntartása. Szabályozza az áteresztőképességet, így képes meggátolni a kórokozók, kémiai anyagok, allergének hámba történő bejutását. Ezen kívül minimálisra csökkenti a hámon keresztüli víz- és elektrolit vesztést, ezáltal megóvja a szervezetet a kiszáradástól. Vagyis leegyszerűsítve: meggátolja a káros anyagok bőrbe jutását, és meggátolja a víz bőrből való elpárolgását.

Fényvédelem

Ennek a résznek kicsit több időt szentelek, mert szeretném, ha pontosan ismernétek a bőrötök fényvédő szerepét, ugyanis a UV sugárzás az első számű bőröregedésért felelős tényező! Az ultraibolya sugárzás (UV-B ill. UV-A) a hámsejtekben szabadgyökök képződéséhez vezet. A szabadgyökök bőrgyulladást okoznak (leégés), továbbá a hámsejtek DNS-ének károsításával bőrrák kialakulását idézhetik elő. Továbbá a túlzásba vitt napozás pigmentfoltok megjelenését (olvass róla többet itt), a bőr korai öregedését eredményezi. A pigmentsejtek termelik a melanin nevű anyagot, amely elnyeli az UV sugárzást, ezáltal meggátolja a káros szabadgyökök képződését. Minél aktívabbak a pigmentsejtek, annál jobban lebarnul a bőr és ezáltal jobban véd az UV sugárzástól. Viszont érezni kell azt, hogy a barnulás már a bőr védekező reakciója, nem esztétikai dolog csupán!!!! A fényvédelem másik eszköze az UV sugárzás által kiváltott bőr megvastagodás. Az intelligens bőrünk megvastagszik, hogy megakadályozza a káros UV sugarak mélyebb rétegekbe való behatolását! Hát nem fantasztikus? A bőrünk védekezésképpen urokánsavat is termel, ez kis mértékben hozzájárul a bőr fényvédelméhez. Nyáron ezért zsírosabb a bőrünk, a faggyú ugyanis tartalmazza ezt az urokánsavat (kb. SPF 5-8). A bőr természetes fényvédő képessége azonban nem elegendő (főleg világos bőrtípus esetében), emiatt szükséges a napfény UV sugárzásának kivédésére a fényvédő folyamatos használata. Mindig elámulok, hogy mennyire okos a bőrünk!

Immunológiai védelem

A szervezet kórokozók elleni védelmi rendszere részben a bőrben lép működésbe. A hámban elhelyezkedő Langerhans sejtek nagyon fontosak a bőr immunrendszerének fenntartásában. Falósejt funkciójuk révén egyszerűen bekebelezik a támadókat (vírusok, gombák, baktériumok), majd a nyirokrendszerbe szállítják azokat, ahonnan a nyirokfolyadék elvezeti ezeket.

Hidrolipid filmréteg

A bőrt borító, vízből és zsírokból álló emulziót hidrolipid filmnek nevezzük (régebben ezt nevezték savas védőköpenynek), amely alapvető szerepet játszik a bőr megfelelő hidratációjának fenntartásában, a bársonyos megjelenésű bőr kialakulásában. Ennek a filmrétegnek két alapvető összetevője a víz és a lipid (nagyjából verejték, víz és faggyú), pH értéke enyhén savas, amelyet mindig minden körülmények között törekedni kell megtartani (ezért nem mosunk arcot erősen lúgos kémhatású szappannal…). Ha ezt a védőréteget valahogyan eltávolítjuk a bőrről (nem megfelelő kozmetikumok használatával, forró vizes bőrtiszítással), akkor akár 24 óra is lehet, amíg a bőr újra termeli ezeket a védő anyagokat. Persze, csak ha hagyjuk, és nem tesszük ki újabb inzultusnak ezidő alatt… (Ha érdekel a téma, klikkelj ide, ne hagyd ki ezt a bejegyzésemet se!) A bőr savas kémhatása, a felszínén élő természetes baktériumflóra, a verejték és a szarusejtek együttesen biztosítanak hatékony védelmet a bőr számára a kórokozók és az allergének ellen, amelyek a bőrbe kerülve gyulladást, fertőzéseket, allergiás reakciókat válthatnának ki. A savas kémhatás szükséges a bőr normál baktériumflórájának kialakulásához, amely az egészséges bőr sajátja. Fontos tudni, hogy ez a flóra meggátolja a kórokozók megtelepedését és elszaporodását a bőrön. A védőréteg eltávolítása utat nyit a kórokozóknak, a bőr vízvesztésének sincsen, ami gátat szabjon, így száraz, érdes, érzékeny bőr jön létre (az érzékeny bőrökről itt írtam korábban, olvasd el ezt is!). Az általam javasolt Janssen lemosók mindegyikének a pH-ja ebben az enyhén savas tartományban mozog! (Ide kattintva több információhoz juthatsz az arctisztítók használatának fontosságáról) Más márkáknál a lemosók lúgos kémhatásúak, emiatt külön tonikot is KELL használni a bőr pH-jának visszaállításához. A SmartAging kozmetikában nem ilyen céllal használunk tonikot, hanem az erős hidratáló és anti-aging hatás miatt!

Hőszabályozás

A bőr működése megvédi a testünket mind a túlmelegedéstől, mind a túlzott lehűléstől. A bőraljában található zsírszövet feladata a hőszigetelés és az energiatermelés. A benne található zsírt a szervezet lebontja, ha szükség van rá, eközben energia szabadul fel. Emellett a verejtékezés és az erek átmérőjének szabályozása révén (kitágulnak meleg hatására, beszűkülnek a hidegben) is befolyásolja a hőháztartást. A verejték kiválasztásával az idegrendszer hűti a szervezetet, hiszen a kiválasztott verejték elpárolgása hőt von el a szervezettől, azaz hűt bennünket. Ha a kinti hőmérséklet alacsony, libabőrösek leszünk, dideregni kezdünk. Ilyenkor a szőrmerevítő izmok megemelik a szőrszálakat, amelyek közben energiát termelnek, amely ha minimálisan is, de azonnal megnöveli a bőr hőmérsékletét.

Felszívás, energiatermelés és raktározás, kiválasztás

A zsíroldékony anyagok számára a faggyúmirigy és a benne lévő zsiradékok, valamint a szaruréteg képezi a felszívódás útját. A vízoldékony anyagok a verejtékmirigyeken keresztül szívódnak fel, de ennek a szerepe nem jelentős. Bármi, amit szeretnénk a bőrbe bejuttatni (kozmetikai hatóanyagok), itt, a pórusokon keresztül tudnak bejutni. Emiatt nagyon fontos a rendszeres bőrtisztítás, hiszen ha a pórusok nem átjárhatóak, akkor a kozmetikumok megülnek a bőrfelszínen, nem tudjuk őket mélyebbre bejuttatni. Mondhatni feleslegesen kenjük őket magunkra… Napfény hatására a bőrben D-vitamin termelődik, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára a növekedési folyamatokhoz, a csontok egészségéhez és más élettani folyamatokhoz is.

Érzékelés

A bőrben található idegvégződések az idegek közvetítésével fájdalom-, hő-, tapintási-, nyomási-, vibráció és hőingereket továbbítanak az agyba. Az így felfogott ingereket az idegrostok a a központi idegrendszerbe juttatják. Itt történik azok tudatosulása, majd innen indulnak ki a reflexek, amelyek az adott ingerre történő választ irányítják.

Mindig szívesen beszélgetek Veletek kezelés közben ezekről a dolgokról! Kérdezz, értsd meg Te is a bőröd működését! Én hiszek abban, hogy aki érti, hogy mit miért kell a bőrével csinálnia, az közreműködőbb a bőrápolásban! Legyél Te is tudatos bőrápoló, gyere, segítek ebben!

Telefonszám

Nyitvatartás

 10.00-20.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lépj be az online időpontfoglaló rendszerbe a szabad időpontokért!

0 Shares